Mafalda

Mafalda

divendres, 30 de maig del 2014

Sessions

Els mecanismes a través dels quals es produeix l'aprenentatge es basen en la interacció entre la manera d'aprendre de l'alumne, la manera d'ensenyar del professor i els continguts seleccionats. A l'escola Estel he pogut comprovar que es té molt en compte el paper actiu i protagonista de l'alumne davant dels aprenentatges i com el professional de l'educació, a través de l'adaptació del material facilita unes condicions d'aprenentatge, donant l'ajuda necessària per tal que pugui anar construint els seus propis coneixements. El fet d'estar en una escola d'educació especial fa que per tal de crear material adaptat, a més a més de tenir en compte el diagnòstic i el grau de disminució del nen i la nena, també s'ha de tenir en compte els següents punts: 

- és necessari conèixer l'estil d'aprenentatge propi de l'alumne i les estratègies que és capaç d'aplicar amb més èxit.
- conèixer el perfil d'estil i estratègies d'aprenentatge de l'alumne.
- és important veure el grau de motivació per el qual passa l'alumne.
- cal conèixer a l'alumne per veure com treballa millor: individualment, en grup... per tal de prioritzar les activitats que més s'ajustin a les seves necessitats.
- és important considerar el ritme de treball de l'alumne.
- sense oblidar que l'adaptació ens ha de donar eines per tal de poder avaluar des de l'heterogeneïtat i no pas des de l'homogeneïtat.

És fàcil anar comprovant els bons resultats de les adaptacions, ja que es va veient una evolució evident.






Sessions

El material amb el qual es treballa a l'escola Estel està tot adaptat i individualitzat, partint de l'observació de cada nen i nena. S'ha de dir que dona gust treballar ja que la seva elaboració parteix dels objectius que s'han marcat a principi de curs.

Fins ara he anat mostrant material que utilitzen els diferents professionals, des del psicopedagog, la logopeda, diferents mestres.

 Aquestes fotografies mostren com treballen els animals: animals amb pels, animals amb escates i animals amb plomes.

La sensació que tinc és que el fet de treballar visualment i amb imatges molt senzilles, fa que els nens i nenes puguin entendre millor els diferents conceptes d'aquest tema de medi natural. Aprenen amb més rapidesa a seleccionar i a escollir.

Com es pot comprovar és un material molt senzill, però a la vegada molt elaborat. El fet que tot hagi d'estar adaptat fa que tot estigui molt pensat i molt treballat.

En general veig que malgrat la feina que comporta pensar-lo i dissenyar-lo, és un material que dona bons resultats.

El treball cooperatiu, els racons, o el treball a partir de projectes, són bons exemples de com l’alumne amb necessitats educatives especials queda inclòs en la dinàmica de treball a partir de la diversificació de materials. El fet de treballar amb una metodologia multinivell, provoca bons resultats i els nens i nenes ho viuen molt positivament, ja que entre els un i els altres s'ajuden.

dijous, 29 de maig del 2014

Sensibilitat Psicopedagògica

Un professional de la psicopedagogia ha de saber quines són les seves funcions per tal de poder treballar-les, sigui l'àmbit o edat que sigui. Aquest col·lectiu de persones tindran en comú el fet que estant en ple procés d'aprenentatge.

Aquest fet provoca que aquest professional ha de tenir una sensibilitat especial i estar receptiu al que l’envolta, ja sigui per cercar altres recursos, per dur dur a la pràctica estratègies o noves metodologies. 

Ha de ser una persona que mantingui la confidencialitat, ja que sovint es toquen temes delicats que no poden ser comentats amb altres persones, ha de ser una persona capaç de treballar en grup i d’una manera col·laboradora, saber dinamitzar, però a la vegada flexible per entendre i participar d’altres punts de vista. Ha de ser rigurós amb la informació i precís. Ha de practica l’escolta activa i ha de tenir prou sentit crític per tal de poder veure que alguna cosa no ha sortit bé i cal canviar-la. Cal treballar des de la prudència i saber planificar bé, per tal de poder treballar des de la constància sense deixar les coses a mitges.

Educar vol dir crear conjuntament, no deixa de ser un art que està en continua construcció i com a artistes hem de saber valorar la importància del que es té a les mans.

Erns Fischer (Àustria 1899-1972): va dir “L’art pot elevar a l’home des de l’estat de fragmentació al de l’ésser total integrat". Per mi l'educació té el mateix sentit. L'educació et fa lliure i penso que els professionals que s'hi dediquen han d'estar. Hem de partir de la premisa que ningú pot quedar-se fora dels engranatges d'aquesta. I és en aquest punt on tot el col·lectiu de professionas que treballem dins d'aquest món ens hem d'implicar al 100%, des de les nostres sensibilitats personals, però també des de la professionalització, per tal d'ajustar-nos a les desigualtats i a un treball més personalitzat i individual, per tal que a la llarga no existeixin ni es reprodueixin a la nostra societat tantes diferències

Cas

Es tracta d'un cas que mica en mica va avançant, els canvis es veuen, la seva tutora la reforça positivament i des de casa està molt estimulada per que avanci i lluiti.

És una nena, que malgrat la seva limitació, té ganes d'aprendre més, ja que la seva curiositat pels aprenentatges la fa tirar endavant.

Cas

Com que des de fa anys es va treballant amb ella els hàbits i està més que comprovat que els assoleix amb facilitat, es treballa amb ella de forma visual, ja que ella no xerra.

Té una comprensió molt elevada, en general de qualsevol aprenentatge. Jo treballo amb ella a l'hora de lectura. No fa un anàlisi fonètic de les paraules, es a dir memoritza la paraula sencera.

Jo llegeixo les paraules o les oracions i ella ho va resseguint amb el seu dit. Quan treballo la comprensió lectora li vaig fent preguntes i preparo les respostes en una etiqueta, que ella va escollint i enganxant en el lloc de la resposta.

Es treballa molt des del PC, on ella es capaç escriure petits dictats a mesura que jo li dic en veu alta la paraula. Ho faig de dues maneres: una a nivell fonètic: S-A-L i ella escriu sal o dient la paraula sencera SAL i ella escriu el que escolta.

Cas

La nena a la qual li faig el seguiment utilitza un plafó de comunicació, amb el qual amb fotos, símbols i icones ella es fa entendre. Des de l'Escola i amb l'ajut de la família se li ha proporcionat una tablet, la qual se li està ensenyant a utilitzar, mostra molt interès i té molta traça i habilitat. Utilitza símbols Arasaac. ( penjo web en recursos ).


Símbols ARASSAC

http://www.catedu.es/arasaac/aac.php

dimecres, 28 de maig del 2014

Cas

En la resta final del meu període de pràctiques a l'escola Estel de Vic. He tingut l'oportunitat de fer el seguiment d'una nena de 12 anys. És una nena que no té diagnòstic, però sí que es té clar que té un trastorn moderat greu tant a nivell motriu com cognitiu. És una nena que no té llenguatge oral i la seva manera de desplaçar-se és molt peculiar ja que ho fa donant una mena de saltets.

Assisteix a l’escola d’educació especial des del 3 anys i a l’escola pública del seu municipi. Al principi era 50%-50%, però l’escola ordinària s’ha anat desentenent a mesura que ha anat creixent i a dia d’avui només va un matí a l’escola ordinària i la resta a l’escola d’educació especial. Malgrat des de l’EAP i des de l’estel se’ls ha proporcionat eines i materials, la manca de personal ha fet que la situació arribi a aquest punt i en l’actualitat hi ha una gran manca de coordinació.

Des de l’escola Estel fan dues línies d’actuació amb ella:

-          rutines

-          aprenentatges ordinaris adaptats

dimarts, 20 de maig del 2014

Sessions

He fet un recull de material el qual vaig utilitzant en el meu dia a dia de pràctiques. Com es pot comprovar hi han materials més elaborats i sofisticats que d'altres, tot dependrà de les característiques del nen o nena. A l'escola Estel dissenyen els materials segons les necessitats individuals, des de llibres de text fins a petits aparells intercomunicadors o recull d'imatges i icones per tal de poder construir oracions. Tenint en compte criteris que se sustenten en les bases psicopedagògiques del procés d’ensenyament i aprenentatge, tant és quin sigui el grau de disminució del nen o de la nena. Qualsevol material pot ser adaptat.




Es fa molt ús de les TIC, tant a nivell de PC, com tablets. Ja que és una manera més senzilla d'aproximar a aquests nens i nenes a l'escriptura i a la lectura. Per ells és molt senzill fer-ne ús, ja que els aproxima a la realitat del carrer i ells ho viuen molt positivament.


Malgrat l'ús de les tecnologies, han publicat un seguit de lectura pels nens i nenes que tenen més facilitats i ho van combinant ambdós recursos. 
(Deixo el link en l'apartat de recursos).
















Material de diferents textures per a nens i nenes amb dificultats visuals o amb un alt nivell de disminució. Contínuament poden fer-ne ús, tant sigui treballant per racons, com per un treball més individualitzat.

















Pels nens i nenes que tenen dificultat per comunicar-se, utilitzen unes carpetes on tenen afegit un seguit d'imatges o símbols, segons el grau d'abstracció. Aquestes estan enganxades amb belcró i, segons les seves possibilitats, fan construcció d'oracions simples, segons el que volen fer o demanar.








La seva agenda es diu pla del dia. Aquesta està formada per unes imatges on s'explica a les famílies el que el nen o nena ha treballat cada dia. Amb aquestes imatges el nen o nena sap perfectament el que li toca treballar en cada classe.








Una característica de l’escola estel és la diversificació dels materials, que permet a l’alumne accedir als continguts d’aprenentatge per diferents vies i la possibilitat de que algunes d’elles s’ajustin més a les seves característiques i necessitats, com es pot comprovar amb aquestes imatges (TIC, llibre de text, plafons amb símbols...). L’adaptació de materials curriculars forma part de la manera d’entendre la diversitat i, per tant, tots els alumnes queden inclosos en el seu projecte. 


Pel que he anat observant és un material molt útil ja que afavoreix la relació mestre alumne i veus la seva utilitat. La gran majoria d'aquest material està fet per les mestres mateixes amb els recursos que tenen a l'abast, molt material reciclat i aprofitat...sobretot. Penso que aquest fet és molt interessant ja que això demostra el grau de motivació que tenen a l'escola els diferents professionals.

Dins de l'escola Estel es treballa amb una metodologia multinivell, així depèn el grau de disminució que tenen els alumnes podran avançar més o menys o el seu grau d'exigència serà també diferent.

Recursos

Adjunto link on podreu veure l'estil de material que han confecciona des de l'escola Estel, editat per l'editorial EUMO.

http://www.xtec.cat/dnee/satieee/0607/sessio2/jclic_estel.htm

Escola inclusiva sí o no?

Per tal de treball el concepte d'escola inclusiva, a l'escola Estel de Vic, utilitzen els següents mitjans:: 

- formació i informació a la comunitat. Molts dels nois i noies que assisteixen a l'escola Estel de Vic fan escola compartida i reben visites dels nois i noies de les seves respectives escoles per que visquin la realitat. A més a més participen activament en les festes del municipi: nadal, sant jordi... Es pretén doncs treballar des de l'homogeneïtat la diferència, fet que ho fan molt bé, ja que assoleixen els objectius. Exemples d'aquestes activitats són aquestes fotografies.























- formació: on l'objectiu és assessorar a professionals de la docència a entendre a l'alumnat amb NEE, no només a nivell comarcal, sinó a nivell de tot Catalunya. 


Des de l'Estel parlen de la inclusió es referit-se a l'aprenentatge i la participació de tots els estudiants. L'educació inclusiva implica processos per a augmentar la participació dels estudiants i la reducció de la seva exclusió, en el centre, el currículum i en la comunitat. La inclusió implica reestructurar la cultura, les polítiques i les pràctiques dels centres educatius perquè puguin atendre a la diversitat de l'alumnat.

La diversitat no es percep com un problema a resoldre, sinó com una riquesa per a recolzar l'aprenentatge de tots. L'índex és un conjunt de materials dissenyats per a facilitar el desenvolupament d'una educació inclusiva en els nostres centres escolars. L'objectiu és construir comunitats escolars col·laboradores que fomenten en tot l'alumnat alts nivells d'èxit.

Aquest procés s'aconsegueix a través de la investigació-acció on el centre educatiu s'ha de comprometre a realitzar un anàlisi detallada de la seva situació present, i de les seves possibilitats futures de cara a una major inclusió.

El concepte de “Necessitats Educatives Especials” és substituït pel terme “barreres per a l'aprenentatge i la participació”.BOOTH, T. i AINSCOW. M. (2000).


Però per tal de dur-lo a terme es necessiten: cultures i polítiques inclusives, i a dia d’avui no s’està per la labor.  L’escola inclusiva ha de ser una realitat en un futur no molt llunyà, i que les aules, centres, famílies i comunitats estiguin preparats per aquests canvis substancials.

dilluns, 19 de maig del 2014

Codi deontològic


El Codi de Deontologia vol establir uns principis d’actuació i de regulació de l’exercici de la professió, per tal d’orientar l’elecció de la seva conducta en els diferents nivells de responsabilitat en els quals intervé.

Segons el codi deontològic del pedagog i psicopedagog

-         la professió es fonamentarà sobre els valors, la dignitat i el respecte als drets de les persones, a més de les afirmacions de la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la participació valorant l’autonomia, la subjectivitat, els recursos propis i l’assumpció de responsabilitat.

-         aquesta professió es posarà al servei de la persona, de la família, del grup, de la comunitat i de les múltiples institucions socials, per a contribuir al seu desenvolupament.

-         la condició d’edat, sexe, estat civil, cultura, nacionalitat, religió, condició social,ideologia política, discapacitat intel·lectual o física o de qualsevol altra diferència o  característica personal, no ha de condicionar la professió ni perjudicar el compromís d’aquests professionals vers la persona.

-         en l’exercici de la seva funció professional, no expressarà judicis de valors sobre la persona en base al seu comportament i serà conscient de la seva  responsabilitat social, atès que en la seva actuació professional, pot intervenir en la  vida dels altres.

-         serà responsable dels propis actes professionals i de les seves previsibles i directes conseqüències.

-         podrà establir relacions laborals en organismes públics i privats i també desenvolupar l’exercici lliure de la professió, com a professional autònom o associat.

-         utilitzarà la metodologia específica, els instruments i tècniques de treball respectant les normes i els objectius professionals, esforçant-se en els diversos nivells de l’exercici de la professió per a conèixer i valorar, els continguts i  la metodologia de la professió.

-         mantindrà interès en la pròpia formació permanent, en estar al dia quant a les tècniques, la informació i les metodologies especialitzades, a la fi de garantir una prestació de serveis en l’atenció a la persona. A la formació permanent es tindran en compte els següents punts:

o       Maduració i equilibri per afrontar els conflictes que sorgeixin en la professió.
o       Coneixements de la dinàmica personal en relació a l’atenció a la persona.
o       Alt nivell de competència teòric - pràctica.
o       Compromís en la recerca del camp d’intervenció i en l’àmbit didàctic i científic, en la promoció, desenvolupament i divulgació de la pròpia  experiència.

-         desenvoluparà les seves competències professionals per promoure l’autodeterminació, l’autonomia i la potencialitat de la persona atesa, creant les condicions per tal de fer-la participar activament i responsablement en la seva pròpia intervenció.

-         haurà de tenir el consentiment de l’usuari en relació amb la seva col·laboració o en relació amb altres persones que puguin estar presents durant la intervenció sobre els estudis, formació o recerca.

-         la intervenció professional a un menor estarà subjecta al consentiment dels pares o del representant legal.

-         l’exercici de la seva professió tingui coneixement de situacions objectives de patiment i de violència a menors o a adults en situacions d’impediment físic o mental, haurà de comunicar-ho als organismes competents segons la normativa legal vigent.

-         intentarà afavorir la relació professional fins que la situació ho requereixi o sigui necessari.

-         demanarà assessorament especialitzat en relació a la seva intervenció  professional, quan ho requereixi.

-         respectarà rigorosament les opinions i els trets de personalitat de la persona atesa; la intervenció professional es realitzarà amb respecte per la persona, tenint en compte el seu estat psíquic i físic, i respectant els seus drets.

-         guardarà el secret professional i això serà exigit en la professió, i guardarà les informacions privades que obtingui en el decurs de la seva intervenció professional.

-         la revelació del secret professional serà consentida només per les obligacions de la llei o per consentiment exprés de l’interessat o del seu representant legal.

-         tindrà cura del material sobre l’usuari, protegint-lo de qualsevol  indiscreció, consentint-ho la persona interessada o el representant legal, l’accés a tota la documentació que es guardi.

-         intentarà resoldre diferències d’opinions i posicions professionals amb lleialtat i correcció.

-         contribuirà al desenvolupament de la política social, la millora de la qualitat socioeducativa de la persona, la família, la comunitat, diferenciant la resposta a les necessitats i afavorint la prevenció i la participació activa de la ciutadania.

-         actualitzarà la seva competència professional i les tècniques i eines  d’intervenció, a través de programes innovadors i alhora pragmàtics per tal de  millorar la qualitat socioeducativa dels ciutadans.

-         tenciarà la recerca i procurarà protegir el benestar educatiu de la col·lectivitat actuant de manera que s’ampliï l’oportunitat de totes les persones i en  particular en l’atenció a les persones en situacions de desavantatge.

-         interpretarà les necessitats educatives, individuals i de grup dels ciutadans, creant consciència i afavorint els procediments de creixement i de desenvolupament de la col·lectivitat.



Aquests punts que esmento estan extrets del codi deontològic de pedagogs i psicopedagogs de Catalunya. El link el teniu penjat a l’apartat de recursos per si el voleu veure tot sencer. Xerrant amb la meva tutora de pràctiques i observant la tasca que es realitza diàriament a l’escola Estel, són aquests els que s’apliquen diàriament. Penso que és necessari dur-lo a la pràctica, ja que és una manera de tenir unes bases i uns mínims els quals ningú pot anar a menys i sí a més. Penso que tenir un codi deontològic “dignifica” una mica més i dona seriositat a la professió. Malgrat no cal oblidar que és el dia a dia el que et fa ser un bon professional.

Recursos

Us adjunto un document on podreu llegir el nostre codi deontològic.

http://www.pedagogs.cat/doc/codi_deontologia.pdf